Gyakran találkozom ezzel a dilemmával…

Ügyfeleim alapvetően tisztában vannak azzal, hogy honlapjukhoz szükséges egy domain név, és tárhely. A legnagyobb fejtörést azonban tapasztalataim szerint a tárhely mérete okozza.

 

Tárhelyet, de mekkorát?

 

Először is: milyen honlapot szeretnél?

  • statikus honlapot szeretnél, a vállalkozásod bemutatására? (Nem javasolt… ezzel nehéz lesz kiépíteni a bizalmat…)
  • bemutatnád a vállalkozásodat, hírlevelet szeretnél küldeni és blogot írni?
  • rengeteg képet fogsz feltölteni, amivel bemutatod a munkáidat, termékeidet?
  • webáruházat szeretnél, sok-sok termékkel?

Az első két esetben egy kisebb méretű tárhely is elegendő. Nálam 450 MB a legkisebb tárhely, melyet bérelhetsz. Alapvetően elegendő egy honlap üzemeltetéséhez.

A másik két esetben már nagyobb méretű tárhelyre lehet szükséged a képek és videók feltöltéséhez. Ehhez javaslom a 950  vagy 1500 MB méretű tárhelyeket.

 

Tárhelyet szeretnék teljes körű ügyintézéssel!

Egyéb kérdések

Mi az a MySQL adatbázis, és mennyi kell belőle?

A honlapod dinamikus működéséhez szükséges, alapvetően egy darab elegendő. Ha több domain nevet csatolnál a tárhelyhez, vagy sok-sok aldomain szeretnél létrehozni, akkor jó, ha mindegyiknek saját adatbázisa van.

Miért jó? Néhány évvel ezelőtt támadás érte wordpress oldalamat. Több aldomaint is használtam a különböző szolgáltatásokhoz, és nagy szerencsém volt, hogy ezeknek az aloldalaknak saját adatbázisuk volt. Csak egy honlapot kellett helyreállítani, az aldomaineken lévő oldalakat és azok adatbázisait nem érintette a támadás.

Mi az az aldomain?

A domained: sajatoldalad.hu, az aldomain: aloldal.sajatoldalad.hu. Egy-egy kampány erejéig is létrehozhatsz aldomaint, vagy akkor is érdemes, ha olyan különböző szolgáltatásaid vannak, melyek teljesen eltérnek egymástól – így könnyebb külön arculatot kialakítani nekik.

Mire figyeljek még oda?

Kimondottan jó, ha van egy adminisztrációs felület, ahol hozzáférsz a tárhelyedhez. Ez van, ahol a CPanel, van ahol DirectAdmin. Itt tudod kezelni a fájlokat, könyvtárakat, adatbázisokat, levelező-rendszeredet, stb. Persze ez egyértelműnek tűnik, mégis ellenőrizd, hogy a szolgáltatónál van-e ilyen! Épp a minap botlottam egy olyan szolgáltatóba, aki nem biztosított ilyen admin felületet, így minden művelet – ami egyébként pár percet vesz csak igénybe – jó sok időt és energiát igényelt!

Ha magad akarod elkészíteni a honlapodat, az sem utolsó, ha a szolgáltató biztosítja az ún. Softaculous szoftvert, ami segít 1-1 program telepítésében.

Ha van még kérdésed, tedd fel bátran!

 

Domaint szeretnék! Tárhelyet szeretnék!

választóvonal