Színkör

 
Színek a honlapodon

A színek nagyon fontosak a webdesign-ban, hiszen az oldaladra érkező emberekben valamilyen hatást váltanak ki. Nagyon fontos, hogy a színekkel azt a hatást érd el, amit szeretnél.

Lássuk, melyik szín milyen hatást vált ki:

PIROS: erő, fontosság, fiatalság

Piros színskála - Red scale
Energizáló hatású, megemeli a vérnyomást. Szenvedély és erőt reprezentál, nagyon figyelemfelkeltő – pont ezért használják gyakran figyelmeztetésekhez és fontos üzenetekhez.
Vigyázni kell a használatával, akár ellened is dolgozhat: a harag, háború, vér színe is, agressziót válthat ki.

NARANCSSÁRGA: barátság, energia, egyediség
A meleg színek közül az egyik legsokoldalúbban használható szín. Elsődleges színként használva elkötelez, energizál, ugyanakkor másodlagos színként használva is megtartja ezeket a pozitív tulajdonságokat – ráadásul sokkal kevésbé tolakodó, mint pl. a piros. A narancssárga a mozgás, energia szimbóluma is.

SÁRGA: boldogság, lelkesedés, antikvitás (sötétebb árnyalatok)
A sárga – árnyalattól függően – a legsokrétűbben felhasználható szín. Világos árnyalatai nagyon energizálóak, a vörös komolysága nélkül. Középtónusai a kényelem érzetét keltik, míg a sötét árnyalatok (beleértve az aranyat is) az antikvitás érzetét keltik, ugyanakkor teret engednek az időtlenség, bölcsesség és kíváncsiság érzésének is.

ZÖLD: növekedés, stabilitás, pénzügyek, környezet, környezetvédelem
A zöld szín híd a hideg és meleg színek között: a kékhez hasonló nyugtató hatást vált ki, ugyanakkor megőrzi a sárga élénkítő hatását is.  Nagyon kiegyensúlyozott, stabil légkört teremt. Sötétebb árnyalatai a pénzt szimbolizálják.

KÉK: nyugalom, biztonság, nyitottság (világosabb árnyalatok), megbízhatóság (sötétebb árnyalatok)
Akárcsak a sárgának, a kék színnek is árnyalatonként változik a jelentése. Minden árnyalata nyugtató, és a biztonság érzetét kelti, de a világosabb árnyalatok sokkal barátságosabbak, míg a sötétek komorabb hatást váltanak ki. A közösségi oldalak a világos és középárnyalatok előnyeit használják ki, míg a nagyvállalatok az erőt és megbízhatóságot sugárzó sötétebb tónusokat részesítik előnyben.

LILA: luxus, romantika (világosabb árnyalatok), rejtély (sötétebb tónusok), kreativitás
Történelmileg a királysággal hozható összefüggésbe, így a lila elsősorban a luxus, gazdagság színe. Divathoz és luxuscikkekhez kedvelt színválasztás. Világosabb árnyalatai romantikusak, míg a sötétebb tónusok a luxus és rejtélyesség hatását keltik. A kreativitás alapvető színe is.

FEKETE: hatalom, kifinomultság, elegancia
A semleges színek legerősebbjeként, valamilyen formában szinte minden honlapon megjelenik. Elsődleges színként hatalmat, kifinomultságot, de akár a gonoszságot is szimbolizálhat. Az elegancia érzetét kelti, ha fehér karakterekkel és minimalista stílussal párosul.

FEHÉR: tisztaság, erény, egyszerűség
A nyugati kultúrákban a fehér leggyakrabban a tisztaság, erény, egyszerűség szimbóluma. Minimalista stílusú oldalak kedvelt választása. 

SZÜRKE: semlegesség, formalitás, melankólia
Bár bizonyos esetekben borongós, szomorkás hatást kelthet, a szürke a legnépszerűbb választás, ha tradicionális vagy professzionális honlapot szeretnénk. Élénk színekkel kombinálva nagyon modern hatást kelt.

 

Az eredeti cikket, melyből ihletet merítettem, itt olvashatod.

 

További tippeket szeretnél?









Kérem a következőket: