4-modszer-kisvallalkozasod-sikereert

Az utóbbi időben egyre több ügyfelem fordult hozzám azzal a kérdéssel, hogy hogyan kerülhet előrébb a keresőkben úgy, hogy lehetőleg ne kerüljön az nekik több százezer forintba, illetve tartósan a google kereső élén maradhasson. A válasz nagyon egyszerű: folyamatosan frissülő tartalom és SEO. Akár tetszik, akár nem, kisvállalkozásod sikere nagyban függhet attól, hogy vezetsz-e szakmai blogot vagy sem, megfelelően kulcsszavazod oldalaidat, bejegyzéseidet vagy sem. 

A következőkben nézzük meg, mit kell tenned azért, hogy sikeresebb legyen vállalkozásod.

A közösségi médiában történő tartalommegosztás felülkerekedik a személyes állapotfrissítéseken.

Más szavakkal élve, a fogyasztók kevesebbet posztolnak arról, hogy mit ettek vacsorára, vagy hogy mi a helyzet velük, ellenben egyre több interneten fellelhető tartalmat osztanak meg. Tipikusan termékeket vagy olyan szolgáltatásokat, amelyek tetszettek nekik, vagy olyasmit, ami számításaik szerint nagy nézettséget produkál majd.

Az Egyesült Államokban két kategóriának a megosztása nő rohamosan:

  • Szervezetek, márkák, cégek olvasd el/oszd meg cikkei
  • Weboldal linkek

Ezt érdemes észben tartani, miközben felfedezzük milyen marketinggel lehet a digitális (mobil) világban sikeres kisvállalkozást indítani, fenntartani.

Tartalom marketing

Számos márka ma már kiemelt figyelmet fordít a közösségi média, Google (és Bing) keresések, multimédia és mobilok térhódítására.

De az egyszerű tény az, hogy a legtöbb kisvállalkozás nem érti a tartalommarketing fontosságát, és hogy hogyan támogatja törekvéseinket. Sok cég, köztük a Coca Cola, a Taco Bell már felismerte ezt, és a mobilpiacot is célozzák stratégiáikkal.

Az utóbbi években a Facebook-on történő reklámozás lehetősége elvakította a kisvállalkozások tulajdonosait, mintha az lenne az egyetlen felület, ahol marketing kampányaikkal elérhetnék az embereket. Pedig az csak egy nagy kirakós egy darabja. Nem szabadna megfeledkezni egy jól felépített blog, a Twitter, Google+, LinkedIn, Pinterest, Instagram erejéről sem, amely felületeken szintúgy nagy célközönséget érhetünk el.

A legegyszerűbben úgy vonzhatjuk be a fogyasztókat, hogy a weboldalunkra vezető linket osztunk meg bármely közösségi média felületen illetve, ha megfelelően kezeljük hirdetni kívánt tartalmunkat, hiszen ez hozzájárul ahhoz, hogy a Google megjelölhesse azt keresésre.

Long-tail tartalom-marketing

Sok esetben hiába jelentetünk meg blogunkban új bejegyzést, frissítéseket, híreket, szomorú módon a Google nem siet segítségünkre, ha indexelésről van szó, valószínűleg azért, mert a következők közül egy vagy netán több is teljesül:

  • Nem használtunk megfelelő kulcsszavakat
  • Nincsenek Long-Tail kulcsszavak posztunkban
  • Hiányoznak a kedvezőbb indexelési eljárás érdekében bevethető keresőmotor optimalizálási törekvések a Google irányába

De először is, mi is az, hogy Long-Tail?

Tulajdonképpen szűkebb találati listát adó kulcsszavak termékeidre, szolgáltatásaidra vagy elhelyezkedésedre.

Pár példával élve:

  • Kulcsszó: Gitárleckék
    Long Tail: Legjobb kezdő gitárleckék
  • Kulcsszó: Weboldal
    Long Tail: Weboldal készítés nőknek

Kisvállalkozások számára a long tail tartalommarketing nagy előnye, hogy könnyebben érhető el jobb helyezés a kereséseknél, mint szimpla kulcsszavakkal, hiszen kevesebb weboldal versenyzik a helyekért.

Vizuális marketing

Manapság a közösségi médiában megjelenő vállalkozások igyekeznek képekkel, videókkal szolgálni üzleteikről, termékeikről, hiszen ez is hozzátartozik a brand építéséhez. Azt, hogy mennyire fontos képeket használni a különböző felületeken megjelenő posztjainkban az is mutatja, hogy a Twitteren megjelenő tweetek 300%-os növekedést produkálnak nézettségben és megosztásban, ha képet is tartalmaznak. Emellett, mint megszokhattuk, minden Google kereséshez tartozik „képek” hivatkozás is.

Érdemes elgondolkozni, hogy a weboldalunkon és üzleti blogunkban szereplő képek megfelelő beágyazott kóddal rendelkeznek-e ahhoz, hogy a Google meg tudja jelölni.

Egy biztos, ha videókról, képekről van szó, szükség van SEO-ra, azaz keresőmotor optimalizálásra, hiszen vizuális központú világban élünk, és egy-egy jól elkészített, beágyazott kép, videó sokat segíthet márkánk kiépítésében.

Folyamatos marketing

A folyamatos marketing lényege, hogy vásárlóinkat folyamatosan tájékoztatjuk, emlékeztetjük vállalkozásunk szolgáltatásairól, termékeiről, még akkor is, amikor eladásaink nem olyan kiemelkedőek.

Kisvállalkozásként nagyon fontos, hogy mindig friss tartalommal várjuk a fogyasztókat azokon a felületeken, ahol megtalálhatnak minket, hogy minél nagyobb legyen digitális lábnyomunk. Tehát, ha rálelünk a megfelelő emberre, megfelelő időben, és érdeklődik szolgáltatásunk iránt, majd vásárol is, amivel növeli üzletünk sikerét, nem szabad hagyni elveszni. Tartalmakat kell megosztani vele, és ezt sohasem abbahagyni.

Összefoglalva, a közösségi média ereje rengeteget segíthet kisvállalkozásunk felfuttatásában ingyen vagy minimális ráfordítással. Azonban, ha a weboldalunk nem teljesen reszponzív, nincs megfelelően felépítve ahhoz, hogy a keresőmotorok bejárhassák, talán nem ártana legelőször erre energiát és szakértelmet fordítani, hiszen nincs jobb reklám, mint egy jól felépített, megfelelően optimalizált és kódolt, felhasználóbarát weboldal.

Ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről, akciókról!

* kötelező