NAIH bejelentésAmikor fél évvel ezelőtt újra kezdtem a vállalkozásomat, megdöbbenve tettem fel magamnak a kérdést: Ez meg micsoda? Mi az a NAIH? Nekem is be kell jelentkeznem? Aztán letöltöttem a programot, fél nap szenvedés után kitöltöttem az űrlapot, megkaptam a regisztrációs számomat, és azt gondoltam, hogy na! most már ez is megvan! De nem, van még egy csomó minden, amire honlaptulajdonosként oda kell figyelni.

Ugyan én nem vagyok jogász, de ebben a témában rengeteget olvastam, magát a jogszabályt is, és számos jogértelmezést. De most amúgy sem az apró részletekről van szó, hanem arról, hogy Te, mint kezdő vállalkozó, vagy mint régi motoros, aki megdöbbenve veszi észre, hogy már megint változott körülötte a világ, és már megint egy újabb hatóság, ahonnan nyilvántartási számot kell kérni, könnyen és gyorsan eligazodj az információ-tömeg útvesztőiben.

Lássuk sorban, hogy mik is azok, amikre oda kell figyelned.

Először is: mi az a NAIH?

Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. Itt találhatsz róla bővebb információt: http://www.naih.hu. Majd a programot is innen tudod letölteni a bejelentéshez.

Mikor kell bejelentkeznem?

Csak nagyon egyszerűen, röviden és tömören: ha van honlapod és azon keresztül bármiféle SZEMÉLYES adatot kérsz be a felhasználóktól valamilyen céllal, akkor be kell jelentkezned.

Leggyakoribb példa, ha hírlevelet küldesz, melyben időről-időre reklámozod is a termékeidet. (Mi más célja is lenne a hírlevélnek?)

Vagy például webáruházat üzemeltetsz, és ügyfeleidet szeretnéd rendszeresen tájékoztatni akcióidról, illetve új termékeidről, szolgáltatásaidról.

Hol kell bejelentkeznem?

A NAIH oldalán. Le kell töltened a programot, amin keresztül majd visszaküldöd a kitöltött adatlapodat. Ez máris jó hír! Nem kell vele a postára rohangálni!

Hány nyilvántartási számom lesz?

Az attól függ, hogy milyen célból gyűjtesz adatot. Ahány célod van, annyiszor kell kitöltened a bejelentő nyomtatványt.

Milyen céljaid lehetnek?

  • például marketing – de itt nem elég ennyi, részletezned kell: például a regisztrált felhasználók számára rendszeresen küldött reklám célú hírlevél.
  • honlapon történő regisztráció – pontosan határozd meg, hogy mihez kell ez a regisztráció.

Mi történik, ha beküldtem a kitöltött adatlapot?

8 napon belül megkapod a nyilvántartási számodat. Elvileg eddig az időpontig nem kérhetsz be személyes adatot! Viszont ha letelik a 8 nap, de még nem kaptad meg a számot, akkor is megkezdheted az adatgyűjtést.

Mennyibe kerül?

Most még semennyibe. Szerencsére! Gyorsan intézd el addig, amíg nem kérnek érte pénzt! 🙂

Hol kell feltüntetni a nyilvántartási számot?

Az Infotv. 68. § (6) bekezdése értelmében a Hatóság az adatvédelmi nyilvántartásba vételi kérelemnek helyt adó határozatának tartalmaznia kell az adatkezelés nyilvántartási számát, amelyet az adatkezelőnek az adatok minden továbbításánál, nyilvánosságra hozásánál és az érintettnek való kiadásakor fel kell tüntetnie.

(Naih – GYIK)

Nagyszerű… Akkor most mi van? A legbiztosabb, ha a honlapod lábrészében vagy az Impresszumban feltünteted, illetve a hírleveleid láblécébe is beilleszted a számot.

Mi az, amit még kötelező feltüntetni a honlapon?

Ezt a 2001. évi CVIII. törvény írja elő, és röviden a következő adatokat kell feltüntetned a honlapodon:

  • a szolgáltató neve (vagy természetes személy esetén a személyi igazolványon szereplő név)
  • a szolgáltató székhelye (ha magánszemély, akkor a lakcímkártyáján szereplő cím – ez nagyon nagyszerű! Egy gasztrobloggernek pl nyilván minden vágya a lakcímét kibiggyeszteni a honlapra… És akkor most hol is van a személyes adatok védelme???)
  • a szolgáltató elérhetősége
  • a szolgáltatót nyilvántartásba vevő hatóság
  • adószám, ha ÁFÁ-s vagy
  • hatósági engedély – ha a működésedhez erre szükséged van
  • kamarai tagság (biztos ennek is megvan az értelme… nem jöttem még rá…)
  • tárhelyszolgáltató adatai (hogy a jogszerűtlen tartalmakat töröltethessék)
  • cookie törvény – ami engem személy szerint nem mint honlap-tulajdonost bosszant, hanem mint felhasználót, de ez uniós jogszabály, kicsit fentebb kellene panaszkodni…

Ezeknek az információknak könnyen hozzáférhetőknek kell lenniük, tehát simán számíthatunk némi bírságra, ha pl az ÁSZF-be tesszük bele.

 

Ha van még kérdésed, a Facebook-on tedd fel!